Putem Srbije: Povećanje cene struje u BiH?

Povećanje cene električne energije nije isključeno, saopštila je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine nakon „razmatranja složene finansijske situacije u rudnicima“.

struja

Cena električne energije biće povećana ako se sa time saglase Regulatorna komisija za u FBiH (FERK) i parlament, prenosi Srna.

Razlog za ovakav razvoj sitaucije je zaključak Samostalnog sindikata rudnika FBiH da dosadašnje mere za konsolidaciju rudnika, ukupne vrednosti oko 400 miliona konvertiblnih maraka, nisu dale željene rezultate.

Vlada je zatražila od federalnog Ministarstva energije, rudarstva i industrije i menadžmenta Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH da dostave informaciju o implementaciji Zakona o finansijskoj konsolidaciji rudnika uglja u FBiH prema obračunatim, a neuplaćenim javnim prihodima u periodu 2009. do 2015. godine i njihovim efektima.

Takođe je zatražena informacija o efektima dokapitalizacije i odgovor zašto uložena sredstva nisu dala rezultate, utvrđivanje pojedinačne odgovoronosti za to, te predlog mjera za nastavak konsolidacije rudnika uglja.

Vlada FBiH najavila je da će nakon dobijene informacije od Ministarstva energije, rudarstva i industrije i Elektroprivrede BiH zatražiti održavanje tematske sednice Skupštine FBiH o rudnicima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com