Bosanski radnici se vraćaju u Tuzlu

Stotinjak radnika četiri propale tuzlanske fabrike čekaju autobuse kojim će se vratiti u Tuzlu. Nakon što im je stavljeno do znanja da granicu sa Hrvatskom mogu preći samo sa validnim putnim ispravama, predstavnici radnika odlučili su se za povratak u Tuzlu, prenosi bosnaskohercegovački portal klix.ba.

„Kod bolnice u Kreki čekat će nas iz Udruženja Zlatnih ljiljana i drugi građani, a potom ćemo nastaviti put ka zapaljenoj zgradi Vlade TK. Šta će dalje biti trenutno ne znam“, rekao je predsednik sindikata Fabrike obuće Aida Hasan Užičanin.

Kako prenosi klix.ba, služba hitne medicinske pomoći u više navrata je pomagala radnicima sa zdravstvenim problemima, a manji broj deka je obezbedila granična policija.

Radnici koji su imali važeće putne isprave oko 11 sati su prešli granicu, ali su se brzo vratili jer, kako kažu, ne žele da se odvajaju od svojih kolega.

Grupa od oko 200 tuzlanskih radnika krenula je u sredu peške ka graničnom prelazu Orašje nezadovoljni stanjem u svojim fabrikama da, kako kažu, potraže bolju budućnost u nekoj od EU zemalja.

Oni zahtevaju da im se isplati jednokratna pomoć od 200 evra, poveže radni staž i da se u fabrikama pokrene proizvodnja. A, Vlada Tuzlanskog kantona im je ponudila jednokratnu isplatu od 110 evra i paket sa namirnicama vredan 90 evra.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com