Putinovi prijatelji ne mogu da grade gasovod “Snaga Sibira“

Prijatelji ruskog predsednika Vladimira Putina Arkadij Rotenberg i Genadij Timčenko pod udarom su zapadnih sankcija, pa njihove firme „Strojgasmontaža“ i „Strojtransgas“ ne mogu same da se prihvate izgradnje gasovoda „Snaga Sibira“ kojim bi ruski gas trebalo da bude isporučivan Kini.

Zbog sankcija ove dve firme ne mogu na zapadu da zakupe potrebnu opremu , recimo firme Caterpillar, a otežan im je i dostup svetskom finansijskom tržištu, piše ruski list Vedomosti.

Gasprom, koji radove isplaćuje pošto su obavljeni, zato će gradnju razbiti na više lotova i tako omogućiti učešće većeg broja manjih izvodjača.

Prvi tender za izvodjača radova na gasovodu „Snaga Sibira“ , objavljen 19.decembra, poništen je, a 27.januara je objavljen novi. Zanimljivo da je izmedju dva tendera vrednost gasovoda dugog 585 kilometara smanjena sa 1,63 milijarde rubalja na 724,6 miliona. Ovo smanjenje se tumači činjenicom da će manji lotovi povećati broj ponudjača, pa time i konkurenciju, kao i da će manji lotovi omogućiti lakše pribavljanje bankarskih kredita i garancija.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com