Francuz savetnik Grčke u poslovima oko dugova

Stvar se izmedju Grka i Evrope tek uigrava, pa mediji još mogu do mile volje da se bave živopisnim detaljima tog odnosa koji preti da preraste u buru.

Vlada u Atini za svog  je savetnika za problem dugova izabrala direktora francuske ispostave američke investicione banke Lazard Matjua Pigasea (47).

Pigase je veoma blizak Socijalističkoj partiji Fancuske, bio je saradnik Dominika Stros Kana, Lorana Fabijusa, a savetovao je Segolen Roajal i sadašnjeg francuskog premijera Manuela Valsa. Ne  samo da je i Grke već savetovao u periodu izmedju 2010. i 2012.godine nego se bavio i sredjivanjem argentinskih dugova(posle 2001), ali i iračkih.

Pigase, koga nazivaju i rokerom finansijskog sveta, veoma je uticajan u medijima. Medju najvećim je akcionarima najuticajnijeg francuskog dnevnog lista „Mond“, a udele ima i u „Hantington postu“, ali i u listu  „Les inrockuplibles“. Otac mu je bio novinar u listu „La Manche libre“, stric mu je bio direktor lista L’express, brat suosnivač lista Public, a sestra novinar lista Globe…

Pigase je već  plasirao svoju ideju za rešenje problema grčkih dugova. On podseća da se, posle otpisa i pomoći učinjenih Grčkoj 2012.godine, oko 250 milijardi od ukupno 320 milijardi grčkog duga nalazi u javnim rukama, dakle rukama medjunarodnih institucija i država. Ukoiko bi se od te sume 100 milijardi otpisalo, Grčka bi imala „prihvatljiv nivo duga“ čiji bi udeo u bruto društvenom proizvodu pao na 100-120 odsto sa sadašnjih preko 175 odsto. Pigase, medjutim, ne isključuje ni produžavanje roka otplate i snižavanje kamata kao rešenje za problem neodrživog grčkog duga.

Stav nove grčke vlade jača poziciju Fancuske u Evropskoj uniji. Francuska, naime, zagovara labavija pravila o deficitu  i više državnih podsticaja za rast umesto insistiranja na besomučnoj štednji. Francuski ministar finansija Mišel Sapen već je primio grčkog ministra finansija, a i drugi predstavnici francuskih vlasti su iskazali spremnost na saradnju s Grčkom na novim osnovama. Ali do izvesne granice – Francuska, direktno ili preko multilateralnih paketa pomoći, od Grčke, prema računici francuskog univerziteta IESEG, potražuje 42,4 milijarde evra. I ne bi želela da se njen teret dodatno povećava. Francuzi su sa Nemcima, koji od Grčke potražuju ukupno 56,5 milijardi, prema tvrdnjama nemačkih medija, na putu da u vezi sa Grčkom nadju kompromis.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com