Rajska provala: Amerikanci prirodni ruski gas podmeću Evropljanima kao svoj tečni

Da li je firma Navigator Holdings ltd, registrovana na Maršalskim ostrvima, kršila zapadne sankcije uvedene Rusiji, pa još saradjujući s firmom čiji je suvlasnik baš zet ruskog predsednika Vladimira Putina, to pitanje nije za ruske medije ključno u najnovijoj aferi nazvanoj Rajski papiri.

Tome bi Rusi likujući posvetili dužnu pažnju, da im belgijski list Le Soir nije, analizirajući Rajske papire, isporučio mnogo bolju priču.

Belgijski list, naime, skreće pažnju da je firma Navigator Holdings, inače u vlasništvu američkog ministra za trgovinu Vilbura Rosa, od ruske firme Sibur kupovala ruski prirodni gas i onda njime punila LNG skladište u belgijskom Antverpenu, predstavljajući ga kao američki tečni gas! I prevozeći ga tankerima.

„Istraživanje lista još jednom pokazuje da terminali tečnog gasa u Evropi rade po zakonima tržišta, ne snabdevajući se plavim energentom iz SAD nego iz bližeg izvora u Rusiji, doduše po mnogo višoj ceni od one koja se formira kad se gas transportuje gasovodima“, tvrdi ruski list Vzgljad.

Za firmu Sibur ovo je bio običan komercijalni posao te se, kako izveštavaju ruski mediji, zadivila zbog ovolike buke, a isti mediji tvrde da su i knjige ruske firme u redu: posao je proknjižen!

Amerikanci nastoje da svojim tečnim gasom istisnu s evropskog tržišta ruski prirodni gas.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com