Rast cena nafte posle smrti saudijskog kralja Abdulaha

Cena nafte tipa Brent porasla je za 2,4 odsto nakon što je Saudijska Arabija saopštila da je njen kralj Abdulah bin Abdulaziz preminuo, prenosi BBC.

Brent nafta je porasla za 1,18 dolara i, nakon kraljeve smrti, prodavala se za 49,70 dolara za barel, dok je cena američke nafte porasla za 1,02 dolara.

Međutim, kada je novi kralj Salman saopštio da će Saudijska Arabija nastaviti putem koji je uspostavio pokojni kralj nafta tipa Brent zabeležila je blagi pad i trenutno se prodaje za 49,15 dolara za barel.

„Mi ćemo, uz božiju pomoć, nastaviti putem kojim je išao pokojni kralj Abdulah“, rekao je kralj Salman, brat bivšeg kralja Abdulaha.

Kako navodi državna televizija Saudijske Arabije, kralj Salman (79) će na mestu ministra nafte zadržati Ali al-Naimija, protivnika smanjenja proizvodnje nafte zemalja članica OPEK-a.

Cene nafte prepolovile su se u poslednjih nekoliko meseci, a Saudijska Arabija, najveći proizvođač nafte u svetu, imala je ključnu ulogu u odluci OPEK-a da se ne smanjuje proizvodnja ispod 30 milina barela na dan.

Abdulah (90) se nalazio na čelu Saudijske Arabije od 2005. godine.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com