Rekordni mesečni pad cene nafte

Sumnje da će OPEK+ 6. januara dogovoriti smanjenje isporuka nafte svetskom tržištu rastu, pa je pad cene „crnog zlata“ u petak ubrzan.

Od početka novembra barel nafte tipa Brent pojeftinio je za 22, a lake američke nafte WTI za gotovo 23 odsto. To je najveći mesečni pad cene nafte u poslednjih deset godina.

Pre oštrih pojeftinjenja u poslednjih deset dana, stručnjaci JP Morgan su snizili svoju prognozu cene nafte za januar 2019. godine: sa 83,50 dolara na 73 dolara za barel nafte tipa Brent.

Skot Darling, stručnjak te banke za poslove s naftom i gasom, kako prenosi finanzen.net, predvidja da će se suficit ponude nastaviti ne samo u 2019. nego i u 2020. godini kada će se, po njegovoj računici, cena barela nafte tipa Brent kretati oko 64 dolara.

Da bi se uravnotežila ponuda i tražnja zemlje okupljene u OPEK+ trebalo bi da smanje isporuke tržištu za 1,2 miliona barela dnevno.

U petak su trgovanja okončana pri ceni od 58,68 dolara za barel nafte tipa Brent i 50,72 dolara za barel nafte tipa WTI.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com