Da li je Makron izribao saudijskog princa?

The Saudi Gazette Newspaper je na svom Tviter nalogu objavila video snimak razgovora francuskog predsednika Emanuela Makrona i saudijskog prestolonaslednika, praktično šefa države Muhameda bin Salmana, poznatijeg kao MbS.

Razgovor je vodjen na margini samita G20 koji se danas završava u Buenos Ajresu.

Pratioci Saudi Gazzete na Tviteru nisu mogli da se usaglase oko toga šta na tom video snimku čuju.

Saudijsko ministarstvo inostranih poslova ga je prenelo bez komentara, a Jelisejska palata se osetila ponukanom na dodatna objašnjenja.

Na snimku se vidi stidljivo nasmejani princ i, precizno rečeno, ne neprijateljski raspoloženi francuski predsednik.

Makron, činjenica je, nešto čita princu, kao dobrodušni profesor djaku, koji nije iskoristio sve svoje potencijale. Dvojica stoje vrlo blizu, gotovo se dodiruju, i francuski predsednik gleda princu pravo u oči.

Jedino što se jasno čuje: princ se nekoliko puta veoma zahvaljuje. I neprekidno odobravajuće klima glavom.

List The Indipendent, medjutim, tvrdi („it’s possible to make out“) da se razgovor izmedju Makrona i princa ticao ubistva novinara Džamala Kašogija i rata u Jemenu. List tvrdi da princ kaže „Ne brinite“ a predsednik mu odgovara „Ja sam zabrinut… Rekao sam vam…vi me nikad ne slušate, jer ja sam vam rekao da je to prilika za vas“, a princ će na to : „To je ok, to mogu da prihvatim“. A Makron: „Ja sam čovek od reči”.

Jelisejska palata je, kako prenosi Indipendent, saopštila da video pokazuje „neke vrste kontrasta izmedju MbS-ovog lica na kome je posramljeni osmeh i predsednikovog lica koje je više strogo i želi da prenese ove poruke na veoma čvrst način“

A poruke su, citira Independent neimenovanog francuskog zvaničnika, da EU zahteva uključenje medjunarodnih eksperata u istragu ubistva Kašogija i političko rešenje situacije u Jemenu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com