Rosnjeft: Energetski sporazumi sa Kinom vredeće više od 500 milijardi dolara

Energetski sporazumi između ruskog naftnog giganta Rosnjefta i Kine vredeće više od 500 milijardi dolara u narednih 20 godina, izjavio je izvršni direktor Rosnjefta Igor Sečin.

„Uzimajući u obzir uzajamnu trgovinu i postojeće ugovore, ukupna vrednost saradnje naše kompanije sa kineskim partnerima iznosiće do 2035. godine više od 500 milijardi dolara“, rekao je Sečin tokom Istočnog ekonomskog foruma, koji se održava u Vladivostoku.

Predsednik Kineske nacionalne naftne korporacije (CNPC) Vang Jilin izjavio je da Moskva i Peking pregovaraju o povećanju isporuka ruske nafte Kini, prenosi RT.

„Kina trenutno uvozi 15 miliona tona sirove nafte iz Rusije. Sada radimo na izgradnji još jednog naftovoda kako bi se povećao dotok sirove nafte u Kinu“, rekao je Jilin.

On je dodao da je saradnja između dve kompanije dobra i izrazio nadu da će dogovor biti postignut u najkraćem mogućem roku.

Rusija je u maju izvezla 3,92 miliona tona nafte u Kinu i tako postala najveći kineski dobavljač sirove nafte.

Rosnjeft i CNCP potpisali su, pre dve godine, 25-godišnji naftni sporazum vredan 270 milijardi dolara, prema kome će ruska kompanija isporučiti Kini 360,3 miliona tona sirove nafte.

U četvrtak, tokom posete predsednika Vladimira Putina Kini, Rosnjeft je potpisao nove ugovore sa Kinezima vredne 30 milijardi dolara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com