Rusi na korak od vlasništva nad američkom naftom

Jedan od razloga ukidanja diplomatskog imunitets i pretresa Trgovinskog predstavništva Rusije u SAD svakako je i interesantna mogućnost da ruska naftna kompanija Rosnjeft dodje do vlasništva nad američkom naftom.

U pitanju je poslovni aranžman izmedju Rosnjefta i venecuelanske naftne kompanije PDVSA, a u koji je uključena i američka naftna kompanija Citgo. PDVSA je vlasnik Citgo-a, a Citgo u svom vlasništvu ima tri velike rafinerije na teritoriji SAD. Te rafinerije čine 5 odsto ukupne američke proizvodnje nafte.

Što se samog poslovnog aranžmana tiče reč je o zajmu koji bi Rosnjeft dao PDVSA-i, u iznosu od 1,5 milijardi dolara, a polovina akcija Citgo-a predstavlja venecuelansku garanciju za vraćanje tog zajma.

Iz Rosnjefta su demantovali da imaju bilo kakav interes za vlasnički udeo u Citgo-u, a iz Vašingtona je već poručeno da bi Rosnjeftov ulazak u Citgo značio pretnju po nacionalnu bezbednost.

Tako da za sada ovo ostaje samo jedna interesantna mogućnost, koji SAD mogu da spreče. Ne samo zbog činjenice da se Rosnjeft nalazi na spisku sankcionisanih ruskih pravnih lica, već i zbog sankcija koje su SAD maltene specijalno za ovu priliku uvele Venecueli.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com