Putin: Sa lagodnim životom gotovo

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da sankcije koje su razmenili Rusija i Zapad nanose štetu ukupnoj svetskoj ekonomiji, pa i Rusiji. Medjutim, rekao je ruski predsednik u intervjuu Prvom programu nemačke televizije (ARD), sankcije su i prilika da se u Rusiji odviknu od lagodnog života, baziranog na dobijanju i prodaji što više nafte i gasa i da počnu nešto i da proizvode.

„Po podacima Evropske komisije ,koliko sam video poslednje podatke, šteta od naših kontramera preduzetih za zaštitu naše ekonomije je 5-6 milijardi dolara. Može li se izmeriti šteta koju Rusiji nanose te sankcije? To je dosta komplikovano. Jer je delimično virtuelnog karaktera. Istina je, medjutim, da ima i pluseva, jer ta ograničenja koja se uvode našim ruskim firmama u nabavljanju nekih roba na Zapadu, u Evropi i SAD, podstiču nas da sami proizvodimo tu robu. Tako da je lagodan život, u kome samo treba misliti kako dobiti i prodati što više nafte i gasa, a da se sve ostalo može kupiti, pomalo iza nas. Sad moramo da mislimo ne samo o tome kako da dobijemo naftu i gas i prodamo , moramo da mislimo i kako nešto da proizvedemo. Mi imamo dovoljno veliku naučno-tehnološku bazu, koja nam dopušta da verujemo da ćemo sve naše tehnološke zadatke, i u odbrambenoj sferi, rešiti samostalno“, rekao je ruski predsednik.

Povodom citata izjave ruskog ministra finansija Antona Siluanova da se rast u Rusiji ne može očekivati i da će nezaposlenost rasti, Vladimir Putin je u istom intervjuu rekao da će Rusija ove godine imati skroman rast, ali ipak rast od 0,5 do 0,6 odsto, da će narednih godina taj rast iznositi 1,2 odsto, pa 2,3 odsto, pa 3 odsto.

„Ukupno uzev, to nisu pokazatelji koje bismo želeli, ali je to ipak rast i mi smo sigurni da ćemo te pokazatelje ostvariti“,rekao je Vladimir Putin za ARD.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com