Rusi strepe od poskupljenja benzina na 50 rubalja

Prema podacima Ruske statistike prosečna cene svih vrsta benzina u Ruskoj Federaciji 27. oktobra je iznosila 33,49 rubalja, a prosečna cena dizel goriva 33,57 rubalja. Jedan evro vredi trenutno 54,63 rubje što znači da je prosečna cena litre benzina trenutno oko 71 dinar.

Ali u Državnoj dumi je u prvom čitanju prošao propis koji bi sadašnje cenovno stanje na tržištu benzina mogao bitno da promeni, misle članovi Odbora za enegetiku. U pismu koje su uputili ruskom premijeru Dmitriju Medvedevu oni upozoravaju da bi postepeno smanjivanje izlaznih carina na naftu i naftne proizvode i umesto toga povećanje akciza na naftu i gas moglo da dovede do povećanje cene benzina i do 45 rubalja za litar u prvoj polovini i do 50 rubalja za litar u drugoj polovini sledeće godine, piše list Izvestija.

To ne samo što bi dovelo do rasta inflacije nego bi moglo dovesti i do nestašice benzina, upozoravaju članovi Odbora za energetiku ruskog premijera i pozivaju se na računicu eksperata koji tvrde da bi planirani trogodišnji fiskalni manevar, na direktan i indirektan način, doveo do povećanja cene od 14 do 17,5 rubalja po litri benzina. Tu je uračunat i prelazak na Euro-4 i Euro-5, objašnjavaju konsultovani eksperti.

Ruska vlada tvrdi da zamišljenim fiskalnim manevrom cena benzina dogodine neće porasti za više od 3 rubje po litri, a 2016. i 2017. godine izmedju 1,6 i 1,8 rublje po litri.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com