Saudijska Arabija obara cenu nafte

Koliko do juče Saudijska Arabija je zajedno sa SAD optuživana da vrši pritisak na cenu nafte kako bi naudila ruskom budžetu, koji se dažbinama od nafte puni, a početkom ove nedelje iz zalivske države je tržištu nafte stigao novi izazov: Saudijci su uveli veliki rabat svojim američkim kupcima. Time su izazvali novi pad cene crnog zlata – tako da se sada nalazi na najnižem nivou od 2010. godine, pošto je pojevtinjenje od juna do danas 25 odsto. Evropski i azijski kupci ne samo da ostali su bez tog rabata, nego je za njih cena povećana.

Sinoć je cena američke nafte WTI iznosila 77,16 dolara za barel, dok je barel severnomorske nafte tipa brent koštao 83,22 dolara.

Akcije najvećih naftnih kompanija gube na vrednosti, a piše Frankfurter algemajne cajtung, one su u fazu mirovanja stavile svoje investicione projekte u vrednosti od 200 milijardi dolara.

Ovog puta Saudijci su, u to se i ne sumnja, namerni da odbrane svoj udeo na američkom tržištu koje osvaja nafta iz škriljaca, na koju Amerikanci mnogo računaju. Prema pisanju nemačkog Handelsblata nafta iz škriljaca ne može biti isplativa uz cenu ispod 70 dolara. Ovo je saudijski udar na tog konkurenta.

Pogodjeni su i svi koji naftu izvoze u SAD, a to su Kanada, a pre svih Vencuela.

Karakas je tražio vanredno zasedenja OPEC-a, čiji je član, jer budžet te zemlje može da funkcioniše samo pri ceni nafte od 121 dolar. Članice OPEC-a ne pokazuju nameru da zbog pada cene smanje svoju proizvodnju nafte, čak emituju poruke da mesta panici nema. Očekuje se da će Venecuela to pokušati da promeni.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com