Rusija BiH: Platite ratni dug

Vlada Ruske Federacije zatražila je od zvaničnih institucija Bosne i Hercegovine (BiH) isplatu ratnog duga za gas, koji trenutno iznosi 98 miliona dolara.

Reč je o dugovanjima nastalim prema ruskom Gaspromu za gas isporučen od 1991. do 1995. godine.

U Moskvi će danas tim povodom biti održan sastanak predstavnika ruske vlade i ministarstava finansija i spoljne politike i ekonomskih odnosa BiH, kako bi našli zajedničko rešenje.

Ovaj dug iznosio je ukupno 104,8 miliona dolara, a od 2009. godine, kada je počela otplata, Federacija BiH vratila je svega 5,9 miliona KM (3,34 miliona dolara), piše Avaz.

Kompanija Gas-Res iz Banjaluke nedavno je sa Gaspromom potpisala ugovor u kojem nema obaveze plaćanja za ratni dug, što znači da preostalih 98 miliona dolara u ovom trenutku padaju na Federaciju BiH.

Pre nekoliko godina parafiran sporazum između vlada Republike Srpske i Federacije BiH o tome da svaki entitet mora da izmiri po polovinu duga, ali da sporazum nikada nije ratifikovan u Narodnoj skupštini Srpske.

Ovaj zahtev ruske strane došao je nakon dogovora o tome da Moskva isplati BiH obaveze bivšeg SSSR-a po obračunima u vezi s robnim prometom u iznosu od 125,1 milion dolara.

Nakon dogovora u Rusiji o isplati klirinškog duga, BiH nije rešila pitanje ratnog duga za gas, što Rusi sada potenciraju, a o čemu su upoznati i u kompaniji „BH gas“ i u Ministarstvu inostranih poslova BiH.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com