Borisov: Izdaćemo sve neophodne dozvole za Južni tok

Bugarska će izdati sve dozvole neophodne za izgradnju Južnog toka, rekao je bugraski premijer Bojko Borisov danas u Briselu nakon sastanka sa liderima zemalja Evropske unije, prenosi TASS.

„Dobio sam punu podršku i razumevanje Evropske komisije. Bugarska ne bi trebala da plaća kazne zbog otkazivanja projekta. Odgovor na moje pitanje u vezi sa Južni tokom je bilo nedvosmisleno – nastavi sa implementacijom među-državnih ugovora kako bi izbegao penale i kazne koje bi mogle da uslede, kao što se desilo sa nuklearnom elektranom Belene. Od sada sva odgovornost je na EU“, rekao je Borisov.

„Naša zemlja ima obavezu da se pripremi za radove na projektu i izda sve potrebne dozvole. Ako Gasprom ukine projekat uprkos tome što je Bugarska izdala dozvole, biće njihova grešak, a ne naša“, kazao je Borisov i dodao da će sada sačekati odgovor Gasproma.

Ruski minstar energetike Aleksandar Novak i njegova bugarska koleginica Temenužka Petkova razgovarali su danas telefonom, saopštilo je bugarsko ministarstvo energetike i navelo da će se dva ministra uskoro sastati.

Ruski predsednik Vladimir Putin je 1. decembra rekao da Rusija odustaje od projekta Južni tok zbog odbijanja Bugarske da izda dozvole neophodne za početak izgradnje gasovoda na njenoj teritoriji.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com