Rusija će završiti Severni tok 2, ali po kojoj ceni?

Švajcarska kompanija Allseas saopštila je da su njeni brodovi, angažovani na postavljanju cevi gasovoda Severni tok 2, napustili Baltičko more.

Grupa brodova, koja je radila na tom gasovodu, biće „rasformirana“, navedeno je u saopštenju koje prenosi TASS.

„Švajcarska podržava kritički stav prema sankcijama sa eksteritorijalnim dejstvom, ali na kraju krajeva ne može da spreči treće strane. Švajcarska je primila k znanju sankcije SAD uvedene u odnosu na Severni tok 2”, saopštio je zvanični predstavnik Ministarstva inostranih poslova Švajcarske Tilman Renc.

On je dodao da su vlasti Švajcarske u komunikaciji s zainteresovanim kompanijama, ali da one same donose odluke.

Odlukom, koju je povlačenjem brodova donela kompanija Allseas, ruska strana definitivno je ostala bez jedine mogućnosti da preostalih 120-130 kilometara gasovoda Severni tok 2 ipak bude završeno u planiranom roku: mogućnost da se pred američkom administracijom izdejstvuje 30-dnevno odlaganje stupanja sankcija na snagu, očito nije rešenje u koje bi se upustio vlasnik brodova najkompetentnijih da gasovod završe.

Ruski stručnjaci, koji su takvu ideju razmatrali, i inače smatraju da bi američki ustupak mogao skupo da košta Rusiju na nekom drugom mestu.

Druga mogućnost da postavljanje cevi gasovoda Severni tok 2 ipak bude nastavljeno je da kompanija Gasprom angažuje svoje brodove specijalizovane za taj posao.

Standard&Poors Global Platts Analytics ocenio je da je najverovatniji pretendent na mesto novog izvodjača radova brod „Fortuna“ koji se nalazi na severu Nemačke, ali on ima ozbiljna tehnička ograničenja: ne poseduje sistem koji mu omogućava da se zadrži na zadanoj poziciji i na velikoj dubini ne može da postavlja cevi brzinom većom od 1 kilometra na dan. Mnogo efikasniji brod „Akademik Čerskij“ na mesto radova bi, po oceni S&P, mogao da prispe tek za nekoliko meseci. Nalazi se u Nahotki u Tihom okeanu.

Ruski analitičari smatraju da će Gasprom morati da razmisli o sudbini svojih poslova van Rusije pre nego što odluči da svojim brodovima prekrši američke sankcije.

Ali uvek postoji izlaz: Kinezi.

Veruje se da bi Kina, koja ni ranije nije marila za američke sankcije, mogla svojim brodovima da pritekne u pomoć Rusima. I to  joj ne bi bilo prvi put.

„Najkarakterističniji je primer postavljanja energomosta iz Kubanja do Krima, koje su obavili kineski brodovi”, rekao je za poslovni list Vzgljad ruski stručnjak za energetiku Igor Juškov.

I rešenje sa Kinezima ima slabosti: trebalo bi vremena da kineski brodovi stignu do Baltičkog mora, a Ruse bi sve moralo nešto i dodatno da košta.

U svakom slučaju, malo ko sumnja da će Severni tok 2 biti završen, ali niko više ne veruje da će to biti o roku.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com