Makron objavio da ukida predsedničku penziju

Jelisejska palata je danas potvrdila pisanje pariskog lista Le Parisien: u okviru sporne reforme penzijskog sistema biće ukinuto zakonsko pravo bivših predsednika francuske države na doživotnu apanažu u visini plate državnog savetnika, koja trenutno iznosi 6.200 evra mesečno bruto.

Kako prenoseći ovo saopštenje podseća pariski Mond, pravo je uvedeno zakonom od 3. aprila 1955. godine i ne zavisi od starosti bivšeg predsednika, vremena provedenog na funkciji ili njegovih drugih prihoda.

Sadašnji francuski predsednik Emanuel Makron, koji je u subotu napunio 42 godine, unapred se odriče tog prava, saopštila je Jelisejska palata.

Makron se takodje odriče prava na doživotno mesto u Ustavnom sudu Francuske, koje je takodje pripadalo bivšim predsednicima, uz mesečna primanja od 13.500 evra.

Funkcije člana Ustavnog suda, podseća Mond, već su se pre Makrona odrekli bivši predsednici Fransoa Oland i Nikola Sarkozi. Ovaj poslednji je to učinio kad je Ustavni sud 2013. godine odbio njegov izveštaj o finansiranju učešća na izborima 2012. godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com