Rusija povećala izvoz nafte, prihod smanjen

Federalna carinska služba Rusije saopštila je da je ruski izvoz nafte u periodu januar-jul ove godine fizički porastao, ali je prihod od izvoza nafte pao.

nafta

Fizički je obim izvezene nafte porastao, u odnosu na isti period prošle godine, za 5,5 odsto odnosno sa 140,589 miliona tona na 148,457 miliona tona.

Prihod od izvezene nafte, izražen u dolarima, pao je za 29,9 odsto na 39,4 milijarde dolara preneli su saopštenje ruski mediji.

Rusija i Saudijska Arabija dogovorile su se u ponedeljak da osnuju zajedničku radnu grupu za podršku stabilizaciji tržišta nafte i dugoročno održivim investicijama u naftni sektor. Tržište nafte je na taj dogovor reagovalo kratkoročnim rastom cene da bi ubrzo nastavilo po starom. Za kraj seprembra je u Alžiru zakazan Medjunarodni energetski forum na čijim se marginama očekuje sastanak država članica OPEK na kome bi, iako nije član, mogla da učestvuje Rusija.

Ruska vlada je početkom nedelje saopštila da su prihodi ruskog budžeta u odnosu na BDP Rusije pali na najniži nivo u poslednjih 20 godina i iznose 13,3 odsto. Sve zbog smanjenja prihoda od nafte.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com