Venecuela: Kućni ljubimci na ulici!

Materijalne nevolje strašno su nalegle na one Venecuelance koji su se do juče smatrali srednjom klasom, pa medju prvima stradaju kućni ljubimci.

IMG_20160803_155343

Broj napuštenih mačaka i pasa na ulicama glavnog grada Venecuele Karakasa svakodnevno raste, a prihvatilišta više ne mogu da izadju na kraj sa njihovim svakodnevnim prilivom, piše AP.

Funta (oko pola kilograma) hrane za pse dostigla je cenu od 2 dolara, što je više od dnevne zarade mnogih Venecuelanaca. Zato su prinudjeni da se reše svojih kućnih ljubimaca – pre svega pasa i mačaka.

IMG_20150824_175655

IMG_20150824_175701

IMG_20150824_175743

Prihvatilišta su takodje u neprilikama. U jednom od njih, izveštava AP, gazde sada svakodnevno ostavljaju po deset pasa ili mačaka dok ranije takvih napuštanja gotovo uopšte nije bilo. Prihvatilište „Nevado“, kome je dato ime po imenu psa Simona Bolivara, organizuje kurseve kako bi uputilo vlasnike kućnih ljubimaca na alternativnu jevtiniju hranu od granula za životinje- navodno je najbliža ruci hrana za ptice.

Venecuela se nalazi u dubokoj ekonomskoj krizi izazvanoj i padom cene nafte od koje presudno zavisi ekonomija zemlje. Medjunarodni monetarni fond, sa kojim je Venecuela prekinula veze ima već deset godina, prognozirao je da će inflacija u toj zemlji do kraja ove godine dostići 700 odsto, a pad BDP 10 odsto. Ekonomisti MMF tvrde da Venecuela ima najgore prognoze o infaciji i najgore performanse rasta u svetu. Nestašica hrane je katastrofalna, pa je vlast predsednika Madura proglasila vanredno stanje u ekonomskoj sferi. Blumberg je sredinom godine izveštavao o nekoliko stotina žena iz grada Tačira koje su, obučene u belo, provalile granicu izmedju Venecuele i Kolumbije, u potrazi za hranom. Nestašice lekova i isključenja stuje i vode takodje su, prema izveštajima zapadnih medija, postali venecuelanska svakodnevnica.

U Venecueli se od 2013. godine i smrti dugogodišnjeg predsednika Uga Čaveza na vlasti nalazi njegov naslednik Nikolas Maduro.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com