Rusiji potrebna cena nafte od 105 dolara po barelu

Najvećim proizvođačima nafte na svetu, tačnije onima čiji budžeti u najvećoj meri zavise od izvoza upravo nafte, aktuelna niska cena crnog zlata naravno da ne odgovara. Ne odgovara Libiji, ne odgovara Rusiji, ali ne odgovara ni Kataru.

nafta

Dojče banka i Međunarodni monetarni fond analizirali su koja bi cena nafte bila dovoljna za te države kako bi bi izbalansirale svoje budžete.

U najgoroj poziciji je, a i u bukvalno svakom drugom smislu, Libija. Njima bi izbalansiran budžet donela cena od 184 dolara po barelu.

Na drugom mestu je, doduše u nešto boljoj situaciji, Iran, kome bi najviše odgovarala cena od 131 dolar i, naravno, više. Slede Alžir (131), Nigerija (123) i Venecuela (118).

Na ovoj listi našla se i Rusija, koju u poslednje vreme pored cene nafte muče i sankcije. Ruskom budžetu neophodna je cena od 105 dolara po barelu, a iza njega je budžet Saudijske Arabije, kome bi svanulo uz cenu od najmanje 104 dolara.

Cenu od preko 100 dolara zahteva i irački budžet (101), smatraju stručnjaci iz Dojče banke i MMF-a.

Čak i države za koje ne biste rekli da imaju ikakve finansijske probleme, poput Ujedinjenih Arapskih Emirata i Katara, žele veću cenu nafte. Njihovi budžeti bili bi izbalansirani sa cenom barela sirove nafte od 81, tačnije 77 dolara.

Aktuelna cena sirove nafte tipa Brent je 59 dolara po barelu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com