Ciprasu leđa okrenuli predsednica parlamenta i ministar energetike

Zoi Konstantopulu, predsednica Skupštine Grčke, i Panajotis Lagazanis, ministar energetike, nisu podržali plan reformi koji je Vlada Grčke poslala u Brisel, a koji su poslanici noćas usvojili sa ubedljivom većinom.

Aleksis Cipras

Njih dvoje su članovi vladajuće stranke Sirize, a protiv mera štednje i reformi koje je noćas obrazlagao premijer Aleksis Cipras glasalo je još 15 poslanika te stranke. Sveukupno, osmoro poslanika Sirize je bilo uzdržano u glasanju, dvoje je reklo NE, a sedmoro nije ni glasalo.

Vladajuća koalicija, koju pored Sirize čini desničarska stranka Nezavisni Grci, noćas nije imala natpolovičnu većinu kada je izglasavanje plana reformi u pitanju. Od ukupno 162 poslanika koalicije Siriza-Nezavisni Grci za reforme je glasalo 145. Skupština Grčke ima ukupno 300 poslanika.

Iako je odavno poznato da u Sirizi postoji ultra-levičarska grupacija, koja se oštro protivi merama štednje, evropski mediji smatraju da bi ovakav razvoj događaja mogao da dovede u pitanje dosledno sprovođenje predloženih i usvojenih reformi.

Podsetimo, međunarodni kreditori su već pozitivno ocenili grčki plan reformi.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com