Ruski ambasador: Neko ne želi Balkanski tok na teritoriji Bugarske

Ruski ambasador u Sofiji Anatolij Makarov izjavio je za Bugarsku nacionalnu televiziju da neko ne želi da se gasovod Balkanski tok pojavi na teritoriji Bugarske i da takvih snaga ima i u Bugarskoj i van njenih granica.

“Rusko-bugarski odnosi razvijali su se na jedan način do 21. oktobra, a na drugi posle 21. oktobra. Do 21. oktobra prošle godine naši su se odnosi razvijali veoma uspešno. A 21. oktobra je zvanično bila otvorena deonica od 11 kilometara gasovoda, koja povezuje turski gasno-transportni sistem sa bugarskim kod sela Gorska poljana. To je bio svečan dogadjaj, uz učešće premijera. Posle toga su nastali problemi”, rekao je Makarov u emisiji „120 minuta“.

„Prvo su me 25.oktobra pozvali u Ministarstvo spoljnih poslova i saopštili mi da se diplomat bavi aktivnostima koje nisu u skladu s diplomatijom i da treba da napusti zemlju. To je bila prva epizoda posle 21.oktobra.A posle toga mogu da vam ispričam sledeću priču – na primer 8.januara je u Istanbulu svečano otvoren gasovod Turski tok. Tamo su bili i Bojko Borisov, i predsednici Srbije i Rusije, i domaćin – Erdogan. Dve nedelje posle toga susreta u Istanbulu, ponovo su me pozvali u Ministarstvo inostranih poslova i saopštili da se dva naša saradnika – jedan iz ambasade, drugi iz trgovačkog predstavništva- bave protivpravnom delatnošću i da za 48 sati treba da napuste Bugarsku. Sem toga, Glavno državno tužilaštvo preko Interpola je objavilo poternicu za tri ruska gradjanina[zbog pokušaja ubistva bugarskog biznismena]. Na tom fonu se sada razvijaju naši rusko-bugarski odnosi i videćemo šta će biti ubuduće. Očekujem ozbiljne probleme, rekao je Anatolij Makarov,ruski ambasador u Bugarskoj.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com