Zahvalni Francuskoj: Francuskim avionom evakuisani stanovnici država našeg regiona

Francuskim avionom danas je iz kineskog grada Vuhana evakuisano 250 osoba iz 15 država, medju kojima su bili i državljani država iz našeg regiona.

Avion se spustio u bazu na jugu Francuske i svi putnici će negde na jugu te države provesti 15 dana u karantinu.

Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je u subotu da su državljani Srbije napustili Vuhan avionom, u organizaciji Francuske.

Istim avionom iz Vuhana je evakuisano četvoro državljana Hrvatske, preneo je HRT.

Ministarstvo inostranih poslova Makedonije je saopštilo da se, zahvaljujući saradnji makedonskih ambasada u Parizu i Pekingu, u avionu našla, uz „dobrovoljnu saglasnost“, i jedna državljanka Makedonije čije je zdravstveno stanje dobro i nema simptoma koronavirusa, saopšteno je.

Bugarska nacionalna televizija je javila da su dvoje bugarskih studenata, koji su stigli istim francuskim avionom, bugarskim vojnim transporterom „Spartan“ prevezeni u Bugarsku,u pratnji stručnjaka iz Vojno – medicinske akademije. Oni će, navodno, u karantinu biti u Vojno-medicinskoj akademiji u Sofiji.

Nemačkim avionom iz Vuhana je u Nemačku evakuisano 128 Nemaca i državljana drugih članica EU. Medju njima je bila i 25-„godisnja Bugarska, koja je za Bugarsku nacionalnu televiziju izjavila da je kod dvoje Nemaca u tom transportu, po priseću u Nemačku, utvrdjeno prisustvo koronavirusa. Tu informaciju je potvrdio i nemački ministar zdravlja Jens Špan.

Turskim vojnim avionom u Ankaru je evakuisano 42 Turaka, a u avionu su bili i državljani Albanije, Bugarske i Azerbejdžana. Zajedno sa 17 članova posade, svi su upućeni u karantin.

Iz Vuhana su evakuisani i italijanski državljani.

SAD se spremaju da oko 1.000 svojih državljana evakuišu u dve vojne baze u Kaliforniju, jednu u Koloradu i jednu u Teksasu.

Ruska televizija je objavila da će, po nalogu ruskog predsednika Vladimira Putina, vojni transporteri u ponedeljak biti upućeni u Vuhan radi evakuacije oko 300 ruskih državljana. I njima sledi 14 dana karantina.

U ovoj brizi za svoje državljane se ne sme zaostati, pa su evakuaciju svojih državljana najavile: Australija, Novi Zeland, Južna Koreja, Indonezija, Velika Britanija, Indija i Malezija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com