Ruski gas u Americi: Kako je Leonid Miheljson učinio Rusiju opet velikom

Piše: Ruža Ćirković

Izvršni direktor firme Engie uveravao je novinarku ruske državne televizije, na marginama Gajdarovskog ekonomskog foruma, da nedavne dodatne američke sankcije Rusiji ni na koji način ne ugrožavaju finansiranje projekta gasovoda Severni tok 2 u kome učestvuje i firma Engie

A kad je novinarka zapitala da li je na tankeru te firme koji se iz britanskog terminala Isle of Grain kreće ka Bostonu tečni gas i iz ruskog Jamal LNG, čovek je odlazeći zavapio:

„Više nisam izvršni direktor“, i ode bez odgovora.

Ruse je vest agencije Blumberg bacila u euforiju. Leonid Miheljson vlasnik firme Novatek učinio je za Rusiju gotovo koliko za SSSR ona slavna košarkaška reprezentacija koja je na Olimpijadi u Minhenu 1972. godine smakla SAD sa košarkaškog vrha sveta.

SAD preduzimaju sve moguće političke pritiske kako bi svojim tečnim gasom proterale iz Evrope ruski prirodni gas, a zakoni ekonomije su jednim potezom izbrisali sve političke napore: oštre hladnoće u Americi enormno su povećale potrošnju gasa i pogurale njegovu cenu.

„Amerikanci su odlučili da uprkos sankcijama predju na rusko gorivo posle oštrog rasta cena na Istočnoj obali“, preneli su ruski mediji 9. januara vest Blumberga.

Euforiji nije mnogo odmoglo što je danas stigla vest da se tanker s ruskim gasom vraća u špansku luku Alkesiras. Jer ni Blumberg ne isključuje mogućnost da se radi samo o (uobičajenom) manevru kojim bi trgovac hteo da poveća cenu svom tovaru.A trgovac, firma Engie, da je u pitanju samo korekcija datuma isporuke izazvana i vremenskim prilikama.

Projekat za tečni gas Jamal startovao je u decembru 2017. godine, nalazi se za polarnim krugom u zoni večnog snega i leda i koštao je 27 milijardi dolara. Redakcija lista Vedomosti, prozapadne orijentacije, proglasila je Miheljsona biznismenom godine. U obrazloženju taj list poredi: 60-tih godina je SAD program za Mesec, uključujući i spuštanje posade, koštao 25 milijardi dolara. Jeste da je dolar u medjuvremenu pojeftinio, ali su i prepreke, koje su stajale pred Miheljsonom bile neuporedivo veće od onih koje su stajale pred NASA, tvrde Vedomosti.

Miheljson ima i jake partnere: Putinovog prijatelja ruskog bogataša Genadija Timčenka, kinesku firmu CNPC i francuski Total.

Startna godišnja proizvodnja Jamala je 5,5 miliona tona tečnog gasa što je samo 2% svetske proizvodnje. Ali Miheljson, koji je dosad ostvario sve što je zacrtao, namerava do 2030. godine da poveća ukupna ulaganja u ovaj projekat na 74 milijarde dolara i proizvodnju poveća do 70 miliona tona. Ako sve bude išlo po planu, kao dosad, Novatek bi mogao da postane najveća kompanija proizvodjač tečnog gasa u svetu! Tako tvrde Vedomosti.

Ruski energetski stručnjaci veruju da će cena biti na strani ruskog gasa (i prirodnog i tečnog) u borbi s američkim tečnim gasom za evropsko tržište.

Tečni gas iz Jamala, čija je proizvodnja uglavnom već ugovorena za kinesko tržište, u Evropi se prodaje po ceni od 174$ za hiljadu kubika, a američki tečni gas po ceni od 265$, tvrdi analitičar ruskog lista Gazeta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com