Udruženje novinara odgovorilo NBS: Banke krše zakon, imamo dokaze

Udruženje novinara Srbije odgovorilo je danas na jučerašnje saopštenje Narodne banke Srbije u kome je centralna banka negirala da je svojim propisima zabranila poslovnim bankama da daju kredite medijima.

„S obzirom na to da je NBS dužna da kontroliše da li poslovne banke rade u skladu sa propisima, UNS je spreman da joj dostavi činjenice koje nedvosmisleno potvrdjuju da veliki broj banaka diskriminiše medije, novinare i civilni sektor“, saopštava UNS.

Udruženje novinara tvrdi da „ima dokaze da pojedine poslovne banke ne poštuju zakonsku obavezu da se prilikom odobravanja kredita isključivo rukovode „finansijskim stanjem dužnika- pravnog lica odnosno kreditnom sposobnošću dužnika- fizičkog lica kao i vrednošću i pravnom sigurnošću njihove kreditne zaštite, a na koju se poziva NBS u svom saopštenju“.

„UNS poziva nacionalnu banku da proveri poslovanje makar onih banaka za koje je Udruženje utvrdilo da bez zakonskog osnova ne odobravaju kredite novinarima, medijima i udruženjima gradjana, a to su Rajfajzen, Vojvodjanska i Inteza banka“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com