SAD prete investitorima u Turski tok

Američki državni sekretar Majk Pompeo rekao je da će Stejt department staviti gasovod „Severni tok 2“ i drugu cev gasovoda „Turski tok“ medju projekte koji dolaze pod udar Zakona o sankcijama prema Americi neprijateljskim projektima.

“To znači da mogu biti uvedene sankcije za investicije ili druge aktivnosti povezane sa ovim ruskim gasovodima za izvoz energije”, rekao je Pompeo a prenosi TASS.

„Ovo je nedvosmisleno upozorenje kompanijama koje pomažu i učestvuju u ruskim projektima, da je njihovo učešće neprihvatljivo : izaći iz ovih projekata ili riskirati posledice, rekao je Pompeo.

On je podvukao da po njegovom mišljenju gasovodu“ Severni tok – 2″ i „Turski tok“ nisu komercijalni projekti.

„Oni su glavni instrumenti Kremlja za širenje evropske zavisnosti od ruske energije, instrumenti koji podrivaju Ukrajinu, zaustavljaju tranzit gasa kroz ovu izuzetno važnu demokratsku zemlju, instrument koji na kraju potkopava transatlantsku bezbednost, rekao je Pompeo i dodao da su SAD uvek spremne da pomognu svojim evropskim prijateljima da zadovolje svoje energetske potrebe.

Prenoseći ovu informaciju, bugarska agencija Novinite tvrdi da je gradnja druge cevi Turskog toka, koja se u Bugarskoj naziva „Balkanski tok“, odložena, izmedju ostalog i zbog pandemije koronavirusa.

Potpredsednik bugarske vlade Tomislav Dončev izjavio je da bTV da je stav bugarske vlade da je  „Bugarski tok“ drugačiji projekat od druge cevi „Turskog toka“ i nije njegov nastavak nego proširenje bugarske mreže gasovoda.

Agencija novinite.bg tekst zaključuje :“Sama Rusija je u više navrata izjavljivala da se drugi deo ‘Turskog toka’ gradi prvenstveno u znak podrške ruskom savezniku na Balkanu, Srbiji“.

Gradnja oba gasovoda je u završnoj fazi. U ponedeljak 13.jula vlasti Danske su iznenada objavile da su dale dozvolu da se postavljanje cevi gasovoda „Severni tok – 2“ u danskim teritorijalnim vodama nastavi. Dozvolu da taj posao obave dobila su dva ruska broda, kojima je dosad smetnja bila što nemaju sistem dinamičkog pozicioniranja nego pozicioniranja sidrom.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com