Sečin: OPEK je mrtav

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) je praktično prestala da postoji kao jedinstvena institucija koja je u stanju da utiče na tržišta nafte, rekao je u intervuu za Rojters direktor Rosnjefta Igor Sečin.

Sečin

„Sedamdesete, kada su veći proizvođači nafte na Bliskom istoku mogli da utiču na tržišta nafte formirajući kartele kao što je OPEK, treba zaboraviti“, kazao je Sečin.

On je dodao da je Rosnjeft bio skeptičan u vezi sa šansama za postizanje dogovora na sastanku u Dohi 17. aprila, gde su članice OPEK-a i Rusija pokušale da postignu dogovor o zamrzavanju proizvodnje nafte na januarskom nivou.

Dogovor je propao kada je Saudijska Arabija saopštila da će podržati sporazum samo ako se priključi i Iran. Teheran je u više navrata rekao da neće zamrzavati proizvodnju sve dok ne dostigne nivo od pre uvođenja sankcija (četiri milina barela dnevno).

„U ovom trenutku veliki broj objektivnih faktora isključuje mogućnost da bilo koji kartel diktira svoju volju na tržištu… Što se OPEKA tiče, on je prestao da postoji kao jedinstvena organizacija“, rekao je Sečin.

On je istakao da Rusija mora da se pridržava sopstvene strategije i da zaštiti svoj udeo na tržištu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com