Siluanov: Ako cena nafte padne na 80-90 dolara trošimo rezerve

Ruski ministar finansija Anton Siluanov izjavio je da će Rusija načeti sredstva svog Rezervnog fonda samo u slučaju da cena barela nafte padne na nivo od 80-90 dolara za barel.

„Ukoliko cena ne bude u oštrom padu, nećemo otvarati Rezervni fond, ukoliko prihodi budu u skladu sa našim planovima“, rekao je Siluanov, a prenosi ruski poslovni list Vzgljad.

Rezervni fond Rusiji 1. septembra ove godine iznosio je 91,72 milijarde dolara. Kao i Fond nacionalnog blagostanja i Rezervni fond se puni iz poreza na eksploataciju nafte i gasa, i izvoznih carina na naftu, gas i proizvode od nafte i gasa. U Fond nacionalnog blagostanja je 1. septembra ove godine bilo 85,31 milijarda dolara. Zakonom je odlučeno da se od 2010. do 2015. godine porezi i carine na naftu i gas i prihodi od gazdovanja ovim fondovima ne usmeravaju u ova dva fonda nego na pokriće rashoda federalnog budžeta. Odlukom nadležnih ruskih organa, 60 odsto Fonda nacionalnog blagostanja troši se na finansiranje infrastrukturnih projekata unutar Rusije.

 

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com