Slovenačka vlada minira privatizaciju Telekoma

Slovenački državni holding, kompanija koja upravlja firmama u državnom vlasništvu, saopštio je da se obustavlja postupak prodaje Telekoma Slovenija dok vlasnik, odnosnoslovenačka država, ne zauzme jasan stav o toj privatizaciji.A slovenačka vlada premijera Mira Cerara je taj postupak zamrzla objavljujući nameru da iz Telekoma Slovenija izdvoji i iz privatizacije izuzme telekomunikacionu infrastrukturu.

Stručnjaci, koje je citirao slovenački dnevni list Delo, pronašli su iza odluke vlade njen krajnji cilj da celu privatizaciju Telekoma minira.

Odlukom Vlade kojoj je na čelu bila novoizabrana evropska komesarka za energsteku uniju Alenka Bratušek, Telekom Slovenija je prošle godine stavljen na listu 15 slovenačkih državnih preduzeća koja su ponudjena na prodaju.Posle ostavke Bratušekove, njena vlada je donela odluku o obustavljanju svih započetih privatizacionih procesa do izbora nove vlade.Slovenački državni holding tada je saopštio da je najdalje uznapredovao postupak za privatizaciju Aerodroma Ljubljana i Telekoma Slovenija.Na tender za prodaju Telekoma Slovenija javili su se Dojče Telekom , koji je ponudio 120 dolara za akciju i ruska kompanija MTS. Od osam kompanija koje su objavile svoju zainteresovanost za kupovinu Telekoma Slovenija-šest ih je, prema tvrdnji lista Finance, odustalo.

Pored Telekoma Slovenija, u regionu Balkana su ove godine kandidati za prodaju još dve velike nacionalne telekomunikacione kompanije: Telekom Srbija i RomTelecom.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com