Smešna strana sveta: Snižavaj cene nafte, odmah! I Rijad je snizio!

S obzirom na godine aktera, pitanje je prosto nepristojno: da li američki predsednik tvituje laž, ili saudijski kralj saopštava neistinu?

Da se njih dvojica oko cene nafte čuju, potvrdile su obe strane.

Pošto ima malo medija u svetu koji su naklonjeni američkom predsedniku, već je odlučeno: saudijski kralj govori istinu.

Američki predsednik traži od OPEK-a da se cena nafte snizi, pošto je ta organizacija jedva dogovorila mehanizam i uspela da je poveća.

Najpre je iranski ministar za naftu izjavio da je američki predsednik politizivao tržište nafte, a OPEK nije američka nego nezavisna organizacija i neće izvršavati naloge američkog predsednika.

Onda je Tramp o vikendu tvitovao da je telefonom razgovarao sa saudijskim kraljem i da se ovaj saglasio da je cena nafte visoka i da će je Saudijska Arabija prugušiti povećanjem proizvodnje za 2 miliona barela dnevno ili visokih 20%.

Onda je kancelarija saudijskog kralja saopštenjem demantovala tvit američkog predsednika: ni o kakvom povećanju proizvodnje niti njegovoj kvantifikaciji tokom telefonskog razgovora, do koga je stvarno došlo, nije bilo reči.

Iako je Tramp posle ovog saopštenja izbrisao deo tvita u kome se pominju 2 miliona barela, za razliku od medija, tržišta su više poverovala američkom predsedniku.

Koji se u četvrtak ujutro zdravo naljutio. Pa je opet tvitovao na adresu OPEK-a čiji je Saudijska Arabija ključni član: „Gura cene nafte naviše, a SAD mnoge članice brane za male pare. Snižavaj cene, sad!“.

Tržišta su se osetila prozvanim prva, na ovaj tvit, cena nafte je u četvrtak ujutro pala za oko 0,5%. A nekoliko sati posle tvit-poziva, odazvao se i Rijad: državna naftna kompanija Saudi Armaco je objavila da će sniziti cene arapske lake nafte za velike kupce, za one u SAD za 10 centi po barelu, za one u Aziji za 20 centi, za one u Evropi za 45 centi…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com