Da li je to moguće: Dojče banka traži spasioca

Vrednost akcije Dojče banke još jednom je dodirnula istorijsko dno sa samo 8,76 evra i ako do 3. septembra 2018. godine ta akcija ne poraste za neverovatnih 40%, Dojče banka će biti isključena iz društva 50 najboljih evropskih akcija koje čine indeks Eurostoxx50.

Stručnjaci ocenjuju da nema tih poslovnih rezultata koji akciju Dojče banke tako snažno u tako kratkom roku mogu pogurati naviše. Takav impuls toj bi akciji mogla da da jedino uverljiva vest o fuziji ili još bolje preuzimanju od neke jake finansijske institucije.

Medjutim, jedina ponuda koja je na vidiku je spajanje Dojče banke s drugom po veličini nemačkom bankom Commerzbankom koja, medjutim, i sama stoji toliko loše da joj preti izbacivanje iz indeksa najboljih nemačkih akcija DAX.

Analitičari ocenjuju da bi za Dojče banku, u takvoj situaciji, bilo najbolje da je preuzme neki od njena tri najveća akcionara, ali to bi značilo da bi najveća nemačka banka prešla pod stranu kontrolu, pa se kao sasvim verovatan smatra veto nemačke vlade na tu transakciju. Jer najveći akcionari Dojče banke su državni fond Katara, američka kompanija za upravljanje nekretninama Blackrock i kineska kompanija HNA, koja je nedavno smanjila svoj udeo u Dojče banci zbog sopstvenih finansijskih problema.

Posle nekoliko godina okončanih s gubicima, Dojče banka je u aprilu, treći put u poslednjih šest godina, promenila šefa. Kristijan Zevig je obećao oštre rezove troškova, uključujući i ukidanje oko 10.000 radnih mesta, ali program koji je za ostvarenje tog cilja ponudio očito nije impresionirao ulagače. Akcija Dojče banke nastavlja da gubi na vrednosti obarajući sve nove negativne istorijske rekorde. Berzanski trgovci tumače taj trend „bekstvom ulagača od rizika, a svi rizici su u bankama“, ocenjuje jedna od njih koga citira finanzen.net.

Neki dan je Dojče banka doživela još jedan udarac: Dojče bank USA jedina je velika banka koja nije prošla stres-test američkog Feda. Inače je Dojče banka odustala od ambicije da postane globalni igrač i ranije najavila povlačenje iz poslova u Americi.

Uzroci teškoća kroz koje prolaze nemačke banke leže u njihovim visokim troškovima koji se imaju zahvaliti prevelikoj gustini bankarskih filijala u Nemačkoj, smatra Volfgang Fink, odnedavno šef Goldman Saksa Nemačka. On je za Frankfurter algemajne cajtung ocenio da ni nemačkj bankarski sistem oslonjen na tri stuba – privatne banke, šparkase, sindikalne banke – ne ide na ruku konsolidaciji velikih privatnih banaka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com