Šta ima novo pred izbore : Ne brinite, nuklearke stižu tek za 10 godina

„Nuklearne elektrane su od Srbije daleko bar deset godina“, obavestila nas je u utorak uveče novinarka RTS Mirjana Brajković u izvestaju sa Svetske izložbe u Dubaiju.

Ona se pozvala na ocenu stručnjaka, a kao jedan od glavnih razloga za ovaj (utešni?) rok navela je postojanje Zakona o moratorijumu na gradnju nuklearnih elektrana, koji je još na snazi u Srbiji, kao i potrebu i vreme potrebno da se promeni stav gradjana Srbije prema nuklearkama.

Ovaj je izveštaj vrlo neobičan budući da je RTS dosad vrlo jednostrano izveštavao o iznenadnoj odluci predsednika Srbije da nam kupi nuklearku, pa udeo u nekoj susedskoj nuklearki, a odnedavno i više malih nuklearki.

Moratorijum je usput spominjan, a njegovi zagovornici i argumenti protiv nuklearki nisu se baš čuli.

Iz Dubajija nam je javljeno da će do kraja marta biti potpisan ugovor s ruskim Rosatomom o izgradnji Centra za nuklearnu nauku odnosno neenergetsku primenu nuklearne energije, da se lokacija traži na Dunavu, da će gradnja trajati 4 godine.

Sa Rosatomom će se razgovarati i o nuklearki, ali je i predstavnik te firme medju uslove za realizaciju tog projekta naveo i prihvatanje nuklearne energije od strane stanovništva.

Čuli smo i da ministar Nenad Popović tu energiju smatra čistom.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com