Stručnjak : Nemci ukradenim ruskim parama pokušali da plate Rusiji?!

Retko je ko razumeo u čemu je senzacija informacije agencije Bloomberg da je Gazprombank  odbila da primi uplatu u rubljama za neke aprilske i majske isporuke  ruskog  gasa  Austriji i Nemačkoj koju je pokušala da izvrši kompanija Gazprom Marketing & Trading iz Nemačke iz sastava kompanije Gazprom Germania.I to po šemi, koju zahteva Rusija, u rubljama.

Stručnjak za energetiku u ruskom Fondu za energetsku bezbednost Jurij Juškov zna razlog i u njemu ne vidi veliku senzaciju.

„Ispada da Gazprom Germania pokušava da plati gas onim parama koje je ranije faktički ukrala od Gasproma. I očito  ruska kompanija na to ne pristaje“ rekao je Juškov za ruski poslovni list Vzgljad.

Daaaa?

Naime, Gazprom Germania, u čiji sastav ulazi niz skladišta gasa u Nemačkoj, zatim nemački trgovci gasom WIEH, Wingas i drugi, donedavno je bila u vlasništvu ruske kompanije Gazprom.

Na medijske spekulacije da nemačka vlada sprema nacionalizaciju Gazprom Germania, Gazprom je objavio da iz vlasništva u toj kompaniji izlazi. Ali Nemačka ga je preduhitrila i u Gazprom Germania uvela privremenu upravu Federalne agencije za veze do 30.septembra ove godine, što Rusija smatra nacionalizacijom.

„Verovatno Gazprom insistira da budu otvoreni novi rubaljski računi. Zatim bi Nemci trebalo od potrošača da sakupe nove pare i tim parama, posle njihove konverzije u rublje, da plati isporuke plavog goriva“, ocenio je Juškov.

On problem, ipak, vidi kao tehnički.

Nemačka je, inače, najveći potrošač ruskog gasa u Evropi. Prošle godine joj je isporučeno 48,2 milijarde m3,

Za Nemačkom je sledila Turska sa 26,8 milijardi, pa Danska sa 18,4 milijarde, Francuska sa 11,5 milijardi, Poljska sa 10,6 milijardi, Austrija sa 7, 8 milijardi, Holandija sa 6,7 milijardi.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com