Sud u Beču: Gas je politika!

Ukrajinski oligarh Dmitrij Firtaš ne može biti izručen SAD, odlučio je Sud u Beču jer se u američkom zahtevu za ekstradiciju „bar delom radi o politički motivisanim optužbama“, rekao je sudija Kristofer Bauer, a prenose ruski mediji.

„Za mene je očigledno: Firtaš je veoma uticajan čovek i u politici, i u poslu s titanom, i u poslu s gasom. A gas – to je takodje politika“, obrazložio je Bauer svoju odluku na koju je američka strana najavila žalbu.

Tokom rasprave o ekstradiciji, Firtaš je tvrdio da mu se Amerikanci svete jer je 2014. godine finansirao kandidaturu Petra Porošenka na predsedničkim izborima u Ukrajini kao i kandidaturu Vitalija Klička na izborima za gradonačelnika Kijeva, a sve u nameri da spreči da na vlast dodju Arsenij Jacenjuk  i Julija Timošenko, koje su podržavale SAD. Sa Porošenkom i Kličkom, koji su dotad bili suparnici, tu je podršku dogovorio na trojnom sastanku baš u Beču, rekao je. To što Jacenjuk nije postao predsednik Ukrajine Amerikanci ne mogu da mu oproste, rekao je Firtaš i dodao da je partiju „Udar“ Vitalija Klička finansirao od 2012. godine.

Pred Sudom u Beču Firtaš je izneo i druge zanimljive priče o svom uticaju na ukrajinsku politiku, pa je rekao da je on bio taj koji je nagovorio Viktora Janukoviča da ne potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

Kao svedoci na ovom sudjenju pozvani su mnogi bivši ukrajinski ministri, bivši ukrajinski predsednik Leonid Kravčuk, a Vitalij Kličko je dao video-svedočenje koje je bilo zatvoreno za javnost. Ali, na portalu „Moj Kijev“  zabeleženo je, kako prenosi ruski list Vzgljad, da je rekao: „Govoriti o političkoj podršci Firtaša mojoj kandidaturi u najmanju je ruku nekorektno jer je na izborima za gradonačelnika glavnog grada mene podržalo više od 56 odsto Kijevljana“.

Firtaš je uhapšen u Beču na zahtev američkih istražnih organa koji ga terete da je podmitio indijske činovnike i tako dobio pravo na eksploataciju nalazišta titana. On je pušten da se brani sa slobode uz kauciju od rekordnih 125 miliona evra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com