Suecki kanal: Blokiran prolaz 10 miliona tona nafte

Kontejnerski brod Ever Given vlasništvo kompanije Ever Green nasukao se u Sueckom kanalu i zakrčio juče prolaz kojim se odvija trgovina izmedju Bliskog istoka s jedne i Evrope i Severne Amerike s druge strane.

Na severnom i južnom ulazu u Suecki kanal zarobljeno je oko 100 brodova sa 10 miliona tona nafte, pa bi ovaj incident mogao da dovede do globalnih problema u lancu snabdevanja energentima, ocenjuje Fajnenšl tajms.

Brod se, kako saopštenje kompanije Evergreen prenose svetski mediji, „slučajno nasukao kad je zbog jakog vetra skrenuo sa kursa“.

Uprava Sueckog kanala je otvorila stare prolaze kroz kanal, preneo je saopštenje te Uprave AFP. Da podsetimo, novi Suecki kanal otvoren je 2015.godine. (Vidi : Danas se otvara novi Suecki kanal).

Pokušaji šlepera da brod dužine 400 i širine 59 metara uklone nije uspeo i procenjuje se da će za rešenje problema biti potrebna bar još dva dana.

Sueckim kanalom se, podseća ruski poslovni portal Vzgljad, obavlja 12 odsto svetske trgovine, 10 odsto morske trgovine naftom i 8 odsto svetske trgovine tečnim gasom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com