Pismo AstraZeneke: Retke tromboze posle vakcinacije moguće

Nemački Paul Erlih institut prosledio je lekarima pismo kompanije AstraZeneka u kome se upozorava da su retke tromboze u vezi sa vakcinom te firme moguće.

Kako vest DPA prenosi finanzen.net, u pismu se ističe da je korist od vakcine mnogo veća od rizika „uprkos mogućoj vezi sa veoma retkim trombozama u kombinaciji sa trombocitopenijom“.

Lekarima je ovo pismo poslato kako bi obratili pažnju na sledeće simptome i savetovali pacijentima da se obrate lekaru ukoliko ih, posle vakcinacije primete: nedostatak vazduha, bol u grudima, oticanje nogu, bol u stomaku koji ne prestaje, glavobolja, teškoće s vidom i najzad, pojava nekoliko dana po vakcinaciji modrica van mesta gde je bio ubod iglom tokom vakcinisanja.

Evropska komisija je danas počela odlučnu borbu za svaku dozu vakcine AstraZeneka uvodjenjem kontrole izvoza vakcina protiv Covid-19, a pošto je u Italiji nadjeno skladište sa 29 miliona doza te vakcine za koje se ne zna kome su namenjene.

Ova mera Evropske komisije u vezi je i sa rastućim pritiskom unutar EU da se dozvoli upotreba ruske i kineske vakcine s obzirom da je Evropska komisija priznala da problem nedovoljnog broja vakcina ne može da reši.

U vezi s tim, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je izjavila da EU nije u stanju da vakcinama pomogne siromašnijim državama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com