Svetska banka: Povratak Irana će smanjiti cenu nafte za 10 dolara

Ukidanje snakcija Iranu imaće značajan uticaj na svetsko tržište nafte, iransku ekonomiju i iranske trgovinske partnere, piše u izveštaju Svetske banke. Pun povratak Irana na svetska tržišta će, na kraju, povećati dnevnu proizvodnju nafte za oko milion barela i smanjiti cenu nafte za 10 dolara.

iran

Takođe, Svetska banka očekuje da će privredni rast 2016. godine iznositi 5 odsto (ove godine se predviđa rast od 3 odsto).

Ukoliko se sporazum postignut 14. jula 2015. godine ratifikuje, porašće sposbnost Irana da izvozi naftu, što će smanjiti izvozne prihode zemalja persijskog zaliva i Libije. S druge strane, regionalni uvoznici nafte, kao što su Egipat i Tunis, će imati koristi od niskih cena energenata.

„Kao što je pooštravanje sankcija Iranu 2012. godine dovelo do pada izvoza nafte i dve godine negativnog privrednog rasta, očekujemo da će ukidanje sankcija povećati izvoz i oživeti iransku privredu“, rekao je Šanta Devarajan, glavni ekonomista Svetske banke za Bliski istok i severnu Afriku.

Iranovi troškovi trgovine će pasti i to će povećati obim i vrednost trgovanja. Izveštaj Svetske banke procenjuje da će se izvoz na kraju povećati za oko 17 milijardi dolara, što je oko 3,5 odsto iranskog BDP-a. Britanija, Kina, Indija, Turska i Saudijska Arabija su zemlje koje će zabeležiti najveći rast u spoljnotrgovinskoj razmeni sa Iranom.

Strane direktne investicije će se povećati na 3 milijarde dolara godišnje, što je dvostruko više nego ove godine, ali i dalje manje nego 2003. godine.

„Od kako je postignut okvirni sporazum, vidimo povećano interesovanje multinacionalnih kompanija za ulaganje u Iran, posebno u energetski sektor. Taj trend će se verovatno ubrzati kada se sankcije i zvanično ukinu“, rekla je Lili Motagi, ekonomista Svetske banke i autor izveštaja.

Iskustvo Irana sa prethodnim padom izvoza nafte je bilo otrežnjujuće i iranske vlasti bi sada trebale da primenjuju politiku koja će zemlju staviti na put održivog ekonomskog rasta, zaključuje se u izveštaju Svetske banke.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com