Turski tok počinje uskoro, za Južni tok nema garancija

Ministar energetike Rusije Aleksandar Novak rekao je danas da je ruska kompanija Gasprom već počela pregovore s Turskom o realizaciji gasovoda Turski tok i da bi ta gradjnja mogla da počne uskoro.

rusija

„Bez evropskih garancija može biti reč o gradnji samo jedne cevi gasovoda. Njena gradnja može biti okončana do druge polovine 2019. godine“, rekao je Novak posle razgovora ruskog predsednika Vladimira Putina sa saradnicima sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom sa saradnicima.

Ranije je Novak govorio da bi u okviru gasovoda Turski tok mogle da se grade dve cevi: jednom bi se isporučivao ruski gas Turskoj, a drugom ruski gas južnoj Evropi.

Ruski predsednik Vladimir Putin je istom prilikom, a povodom izražene želje Bugarske da se obnove pregovori i projektu gasovoda Južni tok rekao da Rusija nikada nije politizovala pitanja ekonomske saradnje i da je želela da ruski gas u južnu Evropu stiže direktno. Ali Evropski parlament je doneo odluku o zabrani izvodjenja tog gasovoda teritorijom EU i zahtevao od Bugarske da učešće u tom projektu prekine.

„I konačni rezultat je bio da mi nismo dobili dozvolu bugarskih vlasti da izadjemo na bugarsku teritoriju. Da, sada mi vidimo i znamo da bi bugarska strana htela da se vrati u taj projekat. Ali mi smo imali odredjene gubitke u vezi sa odustajanjem evropskih partnera od realizacije tog projekta. Sada nam nisu dovoljne samo namere, potrebne su nam garancije pravnog karaktera čvrste kao armirani beton. Njih nema“, rekao je Putin.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com