U velikom stilu: Rusi krenuli u rat za kinesko tržište tečnog gasa i novi put svile

Kao neobično važan za Rusiju dogadjaj opisali su ruski mediji prvu isporuku ruskog tečnog gasa iz pogona „Jamal“ na kinesko tržište i to „ledenim putem svile“, koja je upravo realizovana.

Početkom regularnih isporuka kineskom tržištu, Rusija počinje borbu za ulazak u društvo najvećih proizvodjača tečnog gasa u kome se trenutno nalaze SAD, Australija i Katar i otvara još jedan gasni rusko-američki front budući da cenom ruski tečni gas ne može konkurisati katarskom, ali je u prednosti u odnosu na američki.

Prema izveštajima ruskih medija, ova isporuka prvi put je otvorila Severnomorski put (ledeni put svile) umesto puta koji vodi kroz Seucki kanal. Tanker s tečnim gasom iz pogona „Jamal“ novim putem je stigao u Kinu za 19 dana umesto za 35 koliko traje transport preko Sueca. Ušteda je velika.

Kina je planirala da udeo gasa u svom energetskom bilansu do 2020. godine poveća na 10% odnosno na ukupno 347 milijardi kubika. Od toga će 220 milijardi kubika obezbediti iz sopstvenih izvora, a 127 milijardi kubika uvesti. U Rusiji je Kina za 2018. godinu ugovorila 50 milijardi kubika, a za 2019. godinu 60 milijardi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com