Tramp kritikovao Fed: Kao običan gradjanin nisam zadovoljan, ali neka rade šta misle da je najbolje

Samo nekoliko dana pošto je šef Američkih federalnih rezervi (FED) Džerom Pauel izjavio da je u dubokoj tradiciji Feda da se ne obazire na politiku, američki predsednik Donald Tramp je izrazio nezadovoljstvo politikom kamata koju vodi Fed.

„Nisam oduševljen… Nisam srećan, ali istovremeno, neka rade kako misle da je najbolje“, rekao je Tramp u intervjuu za CNBC i ocenio da je Džerom Pauel „dobar čovek“.

„Ne svidja mi se što mi toliko napora ulažemo u privredu i onda vidimo kako kamate rastu“, rekao je Tramp i dodao da američka ekonomija trpi jer Evropska centralna banka i Centralna banka Japana nastavljaju politiku niskih kamata.

Predsednik SAD je priznao da su njegovi komentari politike Feda, ali da su oni na liniji onog što misle obični američki gradjani.

U pomoć je priskočila portparolka Bele kuće Sara Sanders: „Naravno da on poštuje nezavisnost Feda. Pogled predsednika na kamate je dobro poznat, i njegov današnji komentar je samo ponavljanje njegovog već dugo prisutnog odnosa“, rekla je ona.

Politika Feda je za posledicu imala povećanje kamata na kratkoročne medjubankarske kredite. Ta kamata je sredinom juna porasla za 0,25 procentnih poena i kreće se od 1,75 do 2%. Tako visoko se ta kamata poslednji put nalazila 2008. godine pre nego što je puklo američko tržište nekretnina i počela globalna finansijska kriza, prenosi finanzen.net.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com