Ukrajina ima dovoljne rezerve gasa, a Srbija?

Nadgornjavanje izmedju Ukrajine i Rusije oko tranzita ruskog gasa preko ukrajinskog gasno-transportnog sistema do potrošača u Evropi, dobilo je novi obrt.

Rusija do kraja 2019. godine neće uspeti da stavi u funkciju alternativne gasovode Severni tok 2 i drugu cev Turskog toka, namenjenu potrošačima ruskog gasa u Bugarskoj, Srbiji i Madjarskoj, a koji sada ruski gas dobijaju preko Ukrajine.

Ukrajina u tome vidi svoju priliku i barem se gradi da bez ruskog gasa može bez problema progurati grejnu sezonu i to zahvaljujući napravljenim zalihama. Ukrajina ruski gas, bar formalno, kupuje ne od Gasproma nego od Gaspromovih evropskih kupaca. Ruski predsednik Vladimir Putin tvrdi da je ta operacija čisto papirna.

Ukrajinski ministar energetike Aleksej Orželj u ponedeljak je izjavio da je Ukrajina spremna za prekid tranzita ruskog gasa, a ugovor dve zemlje o tom tranzitu ističe 31. decembra 2019. godine.

Orželj tvrdi da je u ukrajinskim skladištima „rekordna količina gasa, pohranjena kako bi se prošla grejna sezona“.

Kako prenosi RIA Novosti i ukrajinski premijer Aleksej Gončaruk stanovnike Ukrajine uverava da su pred grejnu sezonu „dovoljne rezerve“ gasa i uglja, a „u budžetu ima dovoljno sredstava da svaka socijalno ugrožena porodica bude zaštićena od visokih cena“.

Dakle, Ukrajina bezbrižno može da insistira na svojim ugovornim uslovima: Novi ugovor na deset godina i bar 60 milijardi kubika tranzita gasa godišnje. Plus presude Stokholmske arbitraže prema kojoj joj Gasprom duguje 2,7 milijardi dolara.

I ruska strana je potvrdila da su njeni evropski partneri napunili skladišta, te da ne postoji rizik da zbog prekida tranzita preko Ukrajine Gasprom ne ispunjava svoje poslovne obaveze.

Iako je izvoz ruskog gasa u Evropu u periodu januar – avgust smanjen za 4,5% u odnosu na hladnu 2018. godinu, već 2. septembra su, prema saopštenju Gasproma, skladišta gasa u Evropi bila popunjena 93% što je rekordni nivo postignut tako rano.

Dakle, ukupni izvoz Gasproma u Evropu je pao, ali su države, koje bi prekidom tranzita kroz Ukrajinu mogle da budu posebno pogodjene uvoz ruskog gasa u periodu januar – avgust prema istom periodu 2018. značajno povećale: Madjarska za 50,5%, Austrija za 32,2%, Češka za 35,4%, Slovačka za 40,4%.

Dakle, i Rusija se gradi da ima celu situaciju pod kontrolom i da mirno može nastaviti da insistira na svojim uslovima: Ugovor o tranzitu na godinu dana, a količine prema potrebama Gasproma. To, medjutim, ne čini tako uverljivo kao pre, recimo, godinu dana.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com