Avion kojim je postavljen osnov nove spoljne politike Rusije

U Ruskom centru nauke i kulture u Beogradu otkrivena je bista Jevgenija Primakova povodom 90-godišnjice njegovog rodjenja.

Bista je otkrivena samo nekoliko dana pošto je, istim povodom, ispred Ministarstva inostranih poslova Rusije otkriven spomenik Primakova.

Tokom oba dogadjaja je kao centralni dogadjaj u biografiji Primakova istican jedan vezan za bivšu SR Jugoslaviju.

Ruski analitičari ocenjuju da je Primakov postavio osnove nove ruske spoljne politike kad je 1999. godine, na vest o početku bombardovanja SR Jugoslavije, naložio da se avion, kojim je putovao u SAD, nad Atlantikom okrene i vrati u Moskvu.

Otkrivanju spomenika u Moskvi prisustvovao je ruski predsednik, a otkrivanju biste u Beogradu predsednik Srbije.

Otkrivanju spomenika u Moskvi prisustvovala je i udovica Aleksandra Solženjicina, jednog od najvećih disidenata sovjetske epohe.

Zanimljivo je da je Primakov najviše funkcije u Ruskoj Federaciji – šefa u KGB-u, šefa obaveštajnih službi, ministra inostranih poslova, premijera – obavljao od 1989. do 1999. godine, dakle uglavnom u vreme koga se većina gradjana Rusije seća s većim užasom nego gradjani Srbije bombardovanja iz 1999. godine.

Posle 2000. godine, Primakov, inače doktor ekonomskih nauka, obavljao je funkciju predsednika Privredne komore RF (2001-2011).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com