Ukrajinci Rusima vratili njihove pare

Ukrajinska  kompanija Naftagaz vratila je ruskoj kompaniji Gazrpom deo para koji joj je ruska strana u prošli petak uplatila za tranzit ruskog gasa preko ukrajinske gasne mreže, kako prihvatanjem tog avansa ne bi ruskoj strani obezbedila argumente u sudskom sporu oko cene gasa koji dve kompanije vode pred sudom u Stokholmu.

Taksa za tranzit formira se na osnovu cene po kojoj Gasprom isporučuje gas Ukrajini. Dve strane su juna 2013. godine potpisale ugovor prema kome je Gasprom trebalo da uplati avans od milijardu dolara za tranzit gasa preko Ukrajine. Iznos je, prema ugovoru, trebalo da pokriva period do početka 2015. godine. Ovaj avans formiran je, piše ruski list Komersant, na ceni gasa od 400 dolara za 1000 kubuka.

Po izbijaju ukrajinske krize, ruska strana je Ukrajini ukinula navodne povlastice i od aprila povećala cenu gasa na 485 dolara za 1000 metara kubnih. Gasprom je izračunao da je, kad se taksa za tranzit obračuna na osnovu nove cene, već uplaćeni avans potrošio krajem avgusta, pa je doplatio 10,54 miliona dolara.

Ukrajinci , medjutim, tvrde da se radi o političkoj ceni i pred sudom dokazuju da je tržišna cena gasa 268 dolara za 1000 kubika. Prema toj ceni Gaspromu je još ostalo od uplaćenog tranzitnog avansa od milijardu dolara.

Dve strane su se nedavno dogovorile da se od novembra ove do marta 2015. godine za isporuke ruskog gasa Ukrajini primenjuje privremena cena i za taj period na osnovu nje formira taksa za tranzit, ali da se dogovoreni zimski režim ne može koristiti kao dokaz u sudskom sporu oko cene gasa.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com