Hodž: Junker odobravao šeme za izbegavanje plaćanja poreza

Margaret Hodž, britanski istražitelj za utaju korporativnog poreza, optužila je predsednika Evropske komisije Žan Klod Junkera da je lično odobravao šeme za izbegavanje plaćanja korporativnog poreza dok je bio premijer i ministar finansija Luksemburga.

„On ima dosta toga da objasni. Dugo vremena je bio premijer zemlje koja je agresivni poreski raj. Neuverljivo deluju tvrdnje da nije znao ništa o tim šemama i nečuveno je to što će on predstavljati EU na samitu G20 u Brizbejnu, čija je glavna tema upravo utaja poreza. Ove šeme u Luksemburgu su u više navrata prijavljivane, a on nije uradio ništa da ih spreči“, rekla ja Margaret Hodž.

Kako tvrdi Gardijan, šeme za izbegavanje poreza, kojim su oštećene mnoge druge članice EU, su često zajedno razrađivali čelnici velikih kompanija i luksenburžanske vlast.

Od ovih šema koristi su imale velike firme kao što su PepsiCo, Amazon, AIG, Nemačka banka (Deutsche Bank) i mnogi drugi.

Junker do sada nije komentarisao ove optužbe, ali se očekuje da će održati konferenciju za medije sledeće nedelje u Brizbejnu. U njegovu odbarnu je stao evropski komesar za ekonomiju Pijer Moskovici koji smatra da Junkeru ne treba suditi na osnovu njegove prošlosti.

Američki list Blumberg pozvao je Junkera da podnese ostavku „Iako nije uradio ništa ilegalno, on je obogatio svoju zemlju tako što je izvlačio novac iz džepova drugih zemalja, uključujući i zemlje Evropske unije koje sada predstavlja“.

Junker je od 1995. do 2013. godine bio premijer Luksemburga, a od 1989. do 2009. je bio i ministar finansija te male zemlje.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com