Počeo samit G20: Sankcije Rusiji na dnevnom redu

U australijskom gradu Brizbejnu održava se samit G20 na kome bi oficijelno glavna tema trebalo da bude reforma svetskog finansijskog sistema, ali komentatori i ne sumnjaju da će ekonomiju sa dnevnog reda potisnuti Islamska država, borba s ebolom i kriza u Ukrajini.

Predsednik EU Herman van Rompej odmah se potrudio da u dnevni red skupa ubaci pitanje sankcija , pa je najavio da će ministri instranih poslova EU u ponedeljak razmatrati nova diplomatska delovanja prema Rusiji uključujući tu i mogućnost novih sankcija. Van Rompej je rekao da će to pitanje biti razmatrano i tokom susret predstavnika EU sa američkim predsednikom Barakom Obamom na marginama australijskog samita.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je takodje rekla da se razmatra uvodjenje novih finansijskih sankcija za niz lica iz Rusije, jer je Zapad nezadovljan razvojem situacije u Ukrajini.

Mediji sa naročitom pažnjom analiziraju moguće susrete ruskog predsednika Vladimira Putina sa kolegama sa zapada sa kojima je Rusija sasvim zahladila odnose. Ruski mediji smatraju daje se ruski predsednik u okruženju G20 ,kome pripadaju kako kažu prijateljska Kina i ostale BRIKS zemlje, oseća mnogo komfornije nego u drugim kombinacijama. Ruski mediji javljaju da Putin upravo iza zatvorenih vrata razgovara sa britanskim premijerom Dejvidom Kameronom dok se sastanak sa Merkelovom takodje očekuje u toku dana. Australija je medju zapadnim državama najglasnijim zagovornicama i pooštravanja sankcija Rusiji. A i ukrajinska dijaspora je najavila da će neprijatnom dobrodošlicom pratiti Putina kud god da krene.

Putin je , podsećaju ruski mediji po drugi put u Australiji. Prošli put(2007) je bio na zanimljiv način duhovit. Naime, bivši australijski premijer ga je informisao da je u Brizbejnu živeo Aleksandar Kerenski i tu se oženio australijskom novinarkom Nil Triton. Putina je, citiraju ruski mediji, najviše porazilo to što se Kerenski oženio novinarkom i takvu vezu predsednika privremene vlade sa sredstvima masovnih komunikacija je ocenio neprirodnom.

“Ne znam zašto je to uradio, očigledno od jada zbog gubitka vlasti, u afektu”, išao je iz jedne greške u drugu, rekao je Putin a podseća gazeta.ru.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com