Zašto je Srbija znatno povećala uvoz ruskog gasa

Srbija je tokom prvog polugodišta ove godine znatno povećala uvoz ruskog gasa – za oko 35-40 odsto u odnosu na isti period prošle godine, potvrdjena je portalu Ekonomske Vesti u Beogradu informacija Gasproma.

Da li to baš predstavlja trajni trend rasta potrošnje gasa u Srbiji koji bi mogao biti iskorišćen kao argument o potrebi izgradnje novog gasovoda kao što je Turski tok, izvor Ekonomskih Vesti nije mogao da potvrdi.

Prema ovlašnoj analizi, do povećanja kupovine gasa moglo je doći usled rasta potrošnje potrošača osetljivih na spoljne temperature pošto je prošla zima bila hladnija od one koja joj je prethodila. Potrošnju su znači mogle nešto povećati toplane, koje troše oko 20 odsto ukupne potrošnje gasa, i domaćinstva, koja troše oko 10 odsto.

Zatim, domaća proizvodnja gasa se smanjuje svake godine, pa je sigurno smanjena i ove.

Ako su samo dva od četiri velika potrošača u Srbiji – Petrohemija, Azotara, Železara, Metalsko-sirćetni kompleks Kikinda, povećala potrošnju to se moralo odraziti na uvoz gasa.

Malo je verovatno da je Srbija povećala uvoz gasa radi povećanja rezervi, smatra sagovornik Ekonomskih Vesti. Jer kapacitet našeg skladišta je 450 miliona tona znači 20-ak odsto od ukupno oko 2 milijarde kubika gasa, koliko Srbija godišnje troši. Skladište već ima rezerve koje nisu maksimalne,  ali nisu ni daleko od toga, tako da je deo uvezenog gasa mogao otići u skladište, ali mali.

  • Kao argument u prilog potrebe izgradnje gasovoda Turski tok, Gasprom je objavio da su sve zemlje kojima bi se tim pravcem dopremao gas povećale kupovine tokom prvog polugodja ove godine, a najviše Srbija za 40,8 odsto.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com