Zbog američkih sankcija: Rusi traže kineski kredit za Severni tok 2

Gasprom je započeo prethodne konsultacije sa kineskim bankama o mogućem dugoročnom finansiranju projekta gasovoda „Severni tok 2“, tvrdi ruski list Vedomosti pozivajući se na neimenovanog učesnika u tom projektu.

Jedini akcionar Nord Stream 2 AG je ruska kompanija Gasprom, a vrednost projekta se procenjuje na 9,5 milijardi evra.

Pet zapadnoevropskih partnera Gasproma obavezalo se da će u vidu dugoročnih kredita firmi Nord Stream 2 AG uplatiti 4,75 milijardi evra. Gasprom je objavio da je 1 milijarda evra već uplaćena.

Nove američke sankcije Rusiji, koje su zapele u Predstavničkom domu, mogle bi, medjutim, da onemoguće dogovoreni način finansiranja. Tim sankcijama je predvidjena zabrana investiranja više od 1 miliona evra jednokratno ili 5 miliona evra u toku jedne godine u ruske gasovode namenjene izvozu gasa. Predlaže se i zabrana isporučivanja Rusiji „robe, usluga, tehničkih informacija i podrške gradnji gasovoda“.

Tako bi dogovor sa kineskim bankama, mogao da predupredi probleme koje bi zapadni investitori mogli da imaju sa novim američkim sankcijama koje prete Rusiji, iako je „kinesko finansiranje obično skuplje od zapadnog“, kaže za list Vedomosti Aleksej Grivač, zamenik direktora Fonda nacionalne energetske bezbednosti.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com