Naučnici: Ubiće nas udruženi toplota i vlaga

Oko 30 odsto svetskog stanovništva već danas je najmanje 20  dana godišnje izloženo ekstremnim temperaturama i vlažnosti vazduha koji potencijalno mogu biti smrtonosni, utvrdila je grupa naučnika sa Havajskog univerziteta u Honoluluu na osnovu analize smrtnih slučajeva izazvanih toplotnim talasima izmedju 1980. i 2014. godine.

Ukoliko se drastično smanji emisija ugljen-dioksida, 2100. godine potencijalno smrtonosnim toplotnim talasima i vlažnosti biće izloženo 48 odsto svetskog stanovništva. Ukoliko do značajnog  smanjenja te emisije ne dodje 2100. godine će ekstremnim toplotnim talasima biti izloženo 47 odsto teritorije Zemlje i 74 odsto stanovništva, zaključili su naučnici.

Kako piše nemački list Velt, analizirana su 783 opisana slučaja iz 164 grada u 36 država u kojima je stopa smrtnosti stanovništva tokom toplotnih talasa porasla. Naučnici su utvrdili da granica posle koje visoka temperatura postaje opasna za čoveka zavisi i od vlažnosti vazduha.

„Ako je spoljna temperatura viša od temperature tela od 37 stepeni, toplota iz tela više ne može da se oslobadja i telo se jako zagreva. Uz to, pri istovremenoj visokoj vlažnosti, ne funkcioniše ni znojenje kao glavni mehanizam hladjenja tela. Pri visokoj vlažnosti su i niže temperature potencijalno smrtonosne“, navode naučnici a prenosi Velt.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com