Zna li ova suša da se mi borimo za mir

U nekim krajevima Srbije sve izgore, pa krave i ovce već sad nemaju šta da pasu, nego im se pre svakog roka seno već polaže, a male se nade mogu položiti u kukuruz kao stočnu hranu.

Nervoza medju poljoprivrednicima je velika i samo ih ta nervoza može motivisati na jedinstvo.Tako da su svi drugi pozivi i razlozi više nego neumesni.

Slično je sa strujom. Sva je poljoprivreda sad na struju i nervoza pred pitanjem hoće li je biti i po kojoj ceni velika je.

„Mi se borimo da sačuvamo EPS, evo ovako“, poruka je koju još nismo čuli, a porazni izveštaji o poslovanju EPSa ne svedoče ni o kakvoj borbi da se sačuva ključno preduzeće. Nego naprotiv.

Medju dva rizika, koji su se materijalizovali u ovogodišnjoj inflaciji višoj od očekivane, Narodna banka Srbije je navela i sušu i geopolitičkim tenzijama izazvani nastavak rasta energenata.

„Umesto prosečne poljoprivredne sezone, koju smo pretpostavljali u maju, najverovatnije ćemo se, DRUGU GODINU ZAREDOM (podvukle EkonVesti) suočiti sa sušom, koja će negativno uticati, pre svega, na rod kukuruza, soje, suncokreta i povrća“, rekla je guvernerka Jorgovanka Tabaković.

Suša je elementarna nepogoda s kojom se može boriti – navodnjavanjem. Čak i ako se ima u vidu  zastrašujuće isušivanje reka.

Šta se tu popravilo izmedju prošlogodišnje i ovogodišnje suše?

NBS objašnjava da je na dosadašnju inflaciju uticala činjenica da se konflikt u Ukrajini nije smirio nego je došlo do „dodatnog zaoštravanja geopolitičkih tenzija i nastavka rasta svetskih cena energenata koje su već bile na izizetno visokom nivou“.

A povećanje uvoza energenata („nismo morali da uvozimo struju, a moramo“ što bi rekla ministarka energetike Zorana Mihajlović) uz rast njihovih cena na svetskom tržištu doveo je do povećanja deficita platnog bilansa, koji će ove godine, izračunala je NBS, dostići nešto više od 9 odsto BDPa.

Ipak, NBS je u svojoj avgustovskoj  projekciji inflacije za 2023.i 2024.godinu, „kao što su to uradile i druge relevantne medjunarodne institucije poput Medjunarodnog monetarnog fonda i Evropske centralne banke“ pretpostavila da se „geopolitičke tenzije neće dalje produbljivati i da se neće prekidati snabdevanje Evrope gasom iz Rusije“.

 

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com