Agronom Sušić za RTS :Dubokim oranjem protiv suše

Jovan Sušić, agronom iz Poljoprivredne stručne službe Šabac za RTS tvrdi da se suša, kao posledica klimatskih promena, u poljoprivredi može ublažiti dubokim oranjem.

„Vekovima oremo na nekoj dubini od 25 centimetara, sada imamo mehanizaciju koja može to malo dublje da uradi. Da bi se vlaga deponovala u zemljište moramo produbiti taj sloj“ rekao je Sušić za RTS.

To podrivanje treba da bude na dubini od 35 do 40 centimetara kako bi se deponovala  vlaga, koja periodično pada, a koje bismo imali dovoljno ako bi se rasporedila u toku godine, objašnjava on.

„Ali ona preleti preko zemljišta i ne usvoji se. Kad bi se podrilo zemljište, onda bismonimali veću mogućnost prodora te vlage u zemljište i njeno deponovanje za neki sušni period“ rekao je Sušić i dodao da se podrivanje ne radi svake godine nego periodično.

„Da li će se podrivanje zemljišta ponavljati svake četiri ili  osam godina, zavisi od tipa zemljišta, lokaliteta… Tamo gde leži voda tokom proleća, tu se mora podrivati da bi se ta voda odvela u dublje slojeve i da bi se biljka dobro opskrbila za sušni period“, savetovao je poljoprivrednike agronom Jovan Sušić u izjavi za RTS.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com